Op vakantie naar Engeland sfeerimpressie

Jeetje! We moeten proberen Engeland als vakantieland te beschrijven, om u een beter sfeerbeeld te geven van wat u allemaal te wachten staat. Maar waar moeten we beginnen? Het is zo enorm gevarieerd! Niet alleen qua landschap, maar ook qua sfeer en bouw en klimaat. Toch maar alvast een eerste aanzet waarbij we overzichtelijk proberen de losse regio's in sfeer te vertalen.

Kent

Leeds Castle Laat ons maar gewoon aan wal gaan in Dover, de grootste ferryhaven ter wereld en met een goede verbinding naar het hele Koninkrijk. We komen al meteen in het graafschap dat alom geroemd wordt om zijn tuinen. Het heet dan ook niet voor niets "De Tuin van Engeland". We hebben het over het graafschap Kent. Het land van de vele romantische kastelen, (bijvoorbeeld Leeds Castle en Hever Castle) , de enorme landhuizen, de wereldberoemde tuinen (Sissinghurst) en de witte krijtrotsen die als een soort gehaakt randje de groene kust wat opleuken. Kent is ook de regio van de oeroude wandelpaden, gevormd door pelgrims (Canterbury Cathedral), veedrijvers (schapen) en smokkelaars (cognac en wijn uit Frankrijk), die allen hun waren wilden slijten in het bedrijvige Londen. Kent heeft ook talloze stations, groot en klein, van waaruit men uitstekende verbindingen heeft naar Londen. Kortom: het is een schitterende regio voor een zeer gevarieerde vakantie of lang weekend. Bekijk zeker ook onze super lage tarieven voor de ferry naar dit fijne vakantieland.

Soar Mill Cove

Sussex & Hampshire & Devon - Cornwall

We blijven even in het zuiden en reizen door Sussex naar Hampshire, Devon en Cornwall. Allemaal counties met een schitterende kust en rustig binnenland. Hier vloeien brede en smalle rivieren, traag of tuimelend naar de zuidkust, daar waar de prachtige stranden liggen, waar we schilderachtige vissershaventjes vinden, gezellige havenplaatsjes, mondaine wandelpieren en veel vermaak voor jong en oud. Dat binnenland is vredig en licht golvend, met slaperige dorpjes, oeroude kerkjes, ingedommelde landhuizen, stadjes met die typische winkeltjes, restaurantjes, kunstgalerijen, pubs met uitnodigende menukaarten en nog zo heel veel meer.


Norfolk & Suffolk

Thetford Pine Forest Als we een beetje hoger gaan, dan komen we van oost naar west eerst in Norfolk en Suffolk. Weinig bekend, maar daarom niet minder mooi. Was het niet een schilder uit die contreien die Engeland de mooiste landschapschilderijen heeft bezorgd? Kijk maar eens naar de schitterende schilderijen van Constable en u weet wat we bedoelen. We weten zeker dat het u zal verrassen om te zien wat een diversiteit aan mogelijkheden we hier vinden. Mooie brede stranden, prachtige stadjes en dorpen met huizen in rode baksteen en opgesmukt met vuurstenen. "flint"heet dat. Tegen die muren een weelde aan geurende rozen in een fel zonlicht, zoals alleen streken aan de kust dat licht hebben. Op de vele kanaaltjes en plassen, en in de brede mondingen van de machtige rivieren, schuiven de fotogenieke zeilen van talloze bootjes voorbij. De blikkerende hanen op stompe kerktorens, de geur van gerookte vis bij het binnenrijden van een vissersdorp, fraaie uithangborden die u uitnodigen om binnen te komen bij een kunstschilder, pottenbakker, jammaker of pub. Het is het land van een broodje krab, van bootjes, stranden, kerken en geschiedenis en golvende verre uitzichten over een rijk agrarisch landschap. Ook goed te bereiken met de verbinding van Hoek van Holland naar Harwich. Zie ons aanbod bij de ferry's.

Bibury

Essex & Oxford - Cotswolds

We trekken naar het westen en scheren bovenlangs Londen door een prachtig fotogeniek landschap van Essex, rijk aan historie en met heel veel grote steden die als woonopvang dienen voor het drukke Londen. Hier worden niet veel vakantiewoningen aangeboden omdat het niet echt een rustig vakantieland is. Maar historisch en mooi is het zeker.
Maar gelukkig komen we nu in de buurt van Oxford en de Cotswolds, daar waar de Thames opborrelt en een heerlijke kronkeltocht begint door een fotogeniek landschap. Het is zo super rijk aan geschiedenis dat men om iedere hoek wel een ander verhaal kan vertellen. De Cotswolds was ooit het allerrijkste gebied van Engeland, mede door de verkoop van een uitmuntende kwaliteit wol. Men bouwde fraaie huizen in de lokale gelige steen. Die is door de jaren heen wat verweerd en heeft nu een honingkleurige glans, de kleur van Oxford, de kleur van de schilderachtige huizen in die vele dorpjes, gehuchten en stadjes. Het aanbod is te veel en te gevarieerd om op te noemen en te mooi om treffend te beschrijven door onze eenvoudige pen. U moet het gewoon zelf maar eens gaan bekijken. We bieden er een schat aan heerlijke cottages aan, tegen verrassend lage prijzen. Waarom niet eens gaan kijken buiten het hoogseizoen?

Aan de westelijke grens (met Wales) mogen we zeker niet vergeten de aandacht te vragen voor de prachtige steden Gloucester, Bristol, Bath en Cheltenham. Op zich allemaal parels van geschiedenis en glorie, veelal geroemd om de architectuur, de kathedralen en parken.

Derbyshire

Peak district We gaan door het centrum van Engeland naar het noorden. Dit wat vlakke land is een knooppunt van wegen die de vele industriesteden met elkaar verbinden. Niet echt een geweldig vakantieland, dus we spoeden ons snel door naar Yorkshire en Cumbria, waarbij vermeld moet worden dat we in het passeren van Derbyshire best even stil mogen blijven staan bij dit graafschap. Het is vooral gekend om zijn landschap. Hier loopt het wereldberoemde oude wandelpad, de Pennine Way dwars doorheen van zuid naar noord. Het ligt stijf tegen het drukke Manchester aan, maar daar eenmaal los van komt men in een stil landschap van hoge, kale heidevelden, diepe rivierdalen, eenzame boerderijen aan het eind van een slingerend weggetje, als het kan wat weggedoken in een vallei, beschermd tegen de winterse elementen. Er zijn tal van uitgestrekte reservoirs die de grote steden van water moeten voorzien. Derby heeft ook een reputatie op te houden bij de smulpapen en de bronnenliefhebbers. In de kleurrijke stadjes en dorpen heerst nog die wat ouderwetse Victoriaanse sfeer. Zeker eens bezoeken dus.

A riverside cottage in Dentdale, Yorkshire Dales National Park. The river Dee and a historic stone bridge

Yorkshire

Door naar het enorm uitgestrekte Yorkshire, met niet alleen een hele aantrekkelijke kust met veel leuke havenplaatsjes en toeristische trekpleisters , maar vooral gekend om zijn onvergetelijk mooie landschap. Het is weids, het is woest, het is lieflijk, het is kleurrijk, historisch en het heeft echt alles.het is prachtig!! Vooral hier komen de natuurliefhebbers die ook waarde hechten aan een rustige omgeving compleet aan hun trekken. En de lekkerbekken zullen al watertanden bij de gedachten aan de prachtige kazen die hier gemaakt worden en aan de heerlijke maaltijden die men bij een laaiend open haard geserveerd krijgt in de pubs. Ga eens naar de weekmarkt, bijvoorbeeld in het historische Skipton. Loop eens over een rivier (de stepping stones bij Bolton Abbey, een hele romantische abdij-ruïne in de vallei van de rivier de Wharfe).
Velen van u kennen misschien het landschap van de serie met de veearts James Herriot. De tijd heeft er lang stil gestaan en het is dan ook hier dat veel toeristen steeds weer terugkomen om weer in balans te komen met hun eigen "zijn". Om hun geestelijke evenwicht te herwinnen in een ongerepte natuur, zoals men dat ook kan in Schotland en Ierland.

Cumbria & Lake District

Autumn morning in the English Lake District national park Ten westen van Yorkshire komen we in Cumbria, met zijn wereldberoemde Lake District, door velen het mooiste stukje Engeland genoemd. En terecht. Een adembenemend mooi berglandschap. Maar pas op!! Het is ook het drukste stukje vakantieland!! De wegen zijn er smal en dat is in de stille periode geen probleem, maar in het hoogseizoen is het één lange file van zuchtende automobilisten en getraumatiseerde medepassagiers! Het is er inderdaad schitterend. Maar, niet in juli en augustus! Ga er heen voor een vakantie in het voorjaar als u kunt wandelen langs wild stromende beken, omzoomd met wilde narcissen en door bossen vol zotmakende geuren van boshyacinten, wilde knoflook en anemonen. Of ga er heen vanaf september, in de herfst, met zijn prachtige kleuren tegen de flanken van de Fells en de duizenden kleuren rood en bruin van de diepe bossen. Snuif er dan de geuren van de hoog oplaaiende turfvuren in de kleine stadjes, de vele restaurantjes en pubs. Dan is het Lake District heel zeker aan te bevelen.

Hadrian's Wall

Northumberland

Probeer uw geluk anders eens in Northumberland. Dit is de buffer tussen het lieflijke Engeland en het wat stoerdere Schotland. Het is het land waar eeuwenlang gevochten is tussen de Engelsen en de Schotten, maar ook onderlinge strijd was aan de orde van de dag omdat iedereen wel een andere mening had over die grens tussen beide landen. Northumberland is een enorme stoere county, met unieke kastelen, zoals het robuuste Bamburgh Castle , geliefd kasteel voor opnames van befaamde ridderfilms. Northumberland heeft enorm uitgebreide, ja zelfs letterlijk onafzienbare wouden. Het heeft een heel stil binnenland, ontroerend in al zijn eenvoud en karigheid, prachtig rijk aan kleurschakeringen. Een paradijs voor wandelaars en sportvissers. Vooral de vliegvisser kan hier kiezen uit talrijke visrijke rivieren. (Wij hebben hier een vliegvis-kampioen in huis, dus vraag ons er zeker naar de mogelijkheden!!) We bieden er prachtige en heerlijk comfortabele cottages tegen even zo comfortabele prijzen.
Zowel Yorkshire, Cumbria en Northumberland zijn prima te bereizen via de verbinding vanuit IJmuiden naar Newcastle on Tyne. Ook daar biedt Cottage Centre uiteraard de scherpste prijzen aan.
Dit was een korte reis. Veel te kort om alle bezienswaardige zaken te vermelden en lang stil te blijven staan bij de schier onuitputtelijke voorraad aantrekkelijkheden van Engeland. Land van mooi, land van oud, land van lekker, land om naar toe te gaan! Bel of mail ons en maak gebruik van onze kennis om samen met u een passende vakantie samen te stellen.

Reizen en vervoer naar en in Engeland

U bent gemakkelijk en snel in Engeland. Met de eigen auto kunt u vanuit diverse plaatsen per boot over.
U kunt met DFDS Seaways in 90 minuten vanuit Calais of 2 uur vanuit Duinkerke naar Dover. U kunt eveneens met P&O Ferries vanuit Calais naar Dover of vanuit Rotterdam/Europoort of Zeebrugge naar Hull. Met de Stena Line vaart u vanuit Hoek van Holland naar Harwich.

Ook kunt u er voor kiezen om met de Eurotunnel vanuit Calais naar Folkestone te reizen.

Vanuit diverse vliegvelden in Nederland, vliegt u in no-time op een van de grote steden in Engeland. U kunt op het vliegveld een huurauto nemen zodat u in Engeland vrij bent waar u heen wilt.

Het is ook mogelijk met de bus of trein door Engeland te reizen.