Op vakantie naar Noord-Ierland sfeerimpressie

Glenariff Waterfall Bij het horen van de naam "Noord Ierland" geeft het bij velen een vieze "smaak" tussen de oren. Het was immers tot voor kort een heus oorlogsgebied. Wie ging daar nu heen?
Maar tijden veranderen en gelukkig behoort Noord Ierland ineens tot een van de meest populaire vakantiestreken van het Verenigd Koninkrijk. En heel terecht. Uit eigen ervaring kunnen we beamen dat het een super leuk vakantieland is.
Ten eerste is het enorm gevarieerd. Hier gaat iedereen iets van zijn of haar gading vinden. Meestal arriveert men in de omgeving van Belfast (internationaal vliegveld en ferryhaven). Belfast is een smeltkroes van culturen, van plus en van min, het is één groot theater met musea, prachtige tuinen, veel historische elementen en gezelligheid. Wij werden er een keer 's nachts wakker van het lawaai op straat. Toen we buiten keken (het was rond 3 uur 's nachts) viel onze mond open van verbazing. De straat was één grote flaneerboulevard. De Parijsse Champs-Elysées verbleekte tot een flutstraatje! Dus zeker ook eens een kijkje gaan nemen. Of les er uw dorst in een nog met gaslampen verlichte pub. Ook de Botanische Tuinen zijn een bezoek meer dan waard.

Maar laten we even een rondje Noord Ierland doen en beginnen met het meest onbekende stuk ervan, County Down. We zakken langs de kust af en bezoeken het land van de Heilige Patrick, de beschermheilige van Ierland. Het is niet verwonderlijk dat iedere 5de Ier "Paddy" heet en dat er ook een meer dan voortreffelijke whiskey dezelfde naam bedeeld kreeg. Het land is licht golvend met veel gehuchtjes en dorpjes. Onverwacht steeds een glimp van de Ierse Zee of Strangford Lough, een wonderbaarlijk stuk pure natuur, gekend bij vogelaars en watersporters. Via Downpatrick met zijn schitterende abdij komen we bij de badplaats Newcastle (Ja, die hebben ze hier dus ook). Het heeft een gekend golfterrein en een schitterend Victoriaans hotel met super zwembad. Maar je kunt er ook in stijl flaneren langs de boulevard. Het heeft nog een beetje zo'n ouderwetse sfeer die we kennen uit oude films.

Hier draaien we terug naar het noorden en verlaten dit gebied via Newry en gaan nog even langs Belfast om daar de kustweg te volgen naar County Antrim. Dit fraaie gebied heeft een hele leuke kust en veel mooie stille valleien, golvende berglandschappen, diepe bossen. Wereldberoemd is de kustweg van Larne naar Ballycastle. Door velen gezien als de allermooiste weg. Haaks op deze ongelooflijk mooie weg, met wisselende panorama's om iedere bocht, komen de vele valleien uit. Hun truimelende rivieren vormen prachtige baaien, watervallen en strandjes. Dit is een erg geliefde kuststrook, niet alleen om die kust, maar ook vanwege die feeërieke landschappen achter de kustplaatsjes zoals Glenarm, Gleariff, Cushendun en Glendun. De noordelijke kust van County Antrim is gekend om Giant's Causeway, een vreemd natuurverschijnsel van achtkantige asaltblokken in een gigantische formatie die onder de zee doorloopt tot aan de Schotse kust (Fingall's Cave op Staffa, de inspiratie voor Mendelssohn's Hebrides Overture. )
Men kan er in Bushmills naar de Old Bushmills Distillery gaan om deel te nemen aan een proeverij. Warm aanbevolen door schrijfsters dezes die haar diploma "whiskeydrinken", ter plaatse hier behaald, aan de muur heeft hangen. Of waag een avontuurlijke wandeling over de Carrick-a-rede Rope Bridge. Een hangbrug boven een griezelig uitziend stuk, ferm golvend en schuimend waterlandschap.

De noordkust volgend komen we door talloze echte kustplaatsjes met het bekende kustvertier. Veel pizzahutten, pubs, promenades en opzichtig vermaak. Daar moet men van houden. Daartussen juweeltjes van historische huizen en tuinen, van prachtige vergezichten en toch nog stille stranden.

Door een wat saai landschap draaien we dan naar het zuiden en belanden in graafschap Londonderry en bezoeken het historische Derry. Een charmante stad met leuke winkels, een stadsmuur met kanonnen en mooie wandelingen langs e rivier de Foyle. Aan de overkant ligt County Donegal, dat is dus de Republiek Ierland. Maar we blijven in Noord Ierland, rijden door het hele vredige, wat saaie en totaal onbekende County Tyrone. We komen door Omagh waar ooit een wereldschokkende ontploffing was waarbij velen het leven lieten. Ongelooflijk dat zulke barbaarsheden plaatsvonden in dit stille stadje met zijn kleurrijke huizen, winkels en pubs.

We buigen af naar het westen en komen via Enniskillen met zijn prachtige kasteel, aan de boorden van Lough Erne, het hart van County Fermanag. Dit is het paradijs op aarde voor sportvissers, watersportliefhebbers en golfers. Cottage Centre biedt hier een ongelooflijk leuk aantal huizen, gelegen aan een van de vele baaitjes en inhammen van dit enorm uitgestrekte gebied. We hebben er knoertgezellige cottages op het terrein van een oud kasteel met een gekende kookschool. (zie de codes ier1038 tot en met ier1053) Probeer het toch eens, u weet niet wat u mist.

Dit is in het kort Noord Ierland. Helaas zo onbekend, maar toch oh zo de moeite waard. De voorzieningen zijn uitmuntend, de wegen en verbindingen prima, de mensen super aardig. De natuur in dit kleine gebied is zo afwisselend dat het haast niet te beschrijven valt. Want hoe zeg je nu dat u er moet gaan kijken omdat de stranden zo mooi zijn? De watervallen zo hoog? De rietkragen langs de eindeloze oevers zo dik, de forellen en snoeken in de binnenwateren zo groot, de golfterreinen zo uitmuntend? Dat het niveau van de restaurants verrassend hoog is en het bier in de pub vers van het vat komt? Ja, ik vroeg me af waar te beginnen. Dit is het geworden. Noord Ierland in het kort.
Laat Cottage Centre uw gids zijn en U adviseren bij de keuze van een van de vele fraaie cottages. Ga er vervolgens gewoon zelf heen. Ga het ontdekken. Het zal u aangenaam verrassen.