Op vakantie naar Schotland sfeerimpressie

Schotland is voor ons het land van bergen en bruisende rivieren, van schilderachtige kusten, diepe meren met monsters en regen. Die twee laatste eigenschappen zijn echter te betwijfelen. Dat monster is namelijk nog nooit in volle glorie aangetroffen en die regen hebben ze vaak niet!

Voor ons is Schotland een land van gastvrije mensen, die u welkom heten in hun land om dat land te verkennen en er van te genieten. Ze vertellen u graag over hun geschiedenis, vertellen u graag waar u de mooiste vergezichten of watervallen kunt vinden. Nemen u graag mee om de beste visstekjes te laten zien, of bellen naar de golfcourse om uw komst te melden. En als u hun raad ter harte neemt en u zich thuis ook al goed voorbereidt, dan zult u met volle teugen kunnen genieten van dit prachtige land.

Een introductie van Schotland

Landschap Schotland Schotland is verdeeld in een paar specifieke streken. Het lage zuiden is licht glooiend en de kusten zijn bestrooid met romantische kreken en schilderachtige kustplaatsjes. Ten zuiden van de lijn Glasgow & Edinburgh is het landschap lieflijk, met veel bos en veel grillige rivieren waar men prima kan vissen op zalm en forel.
De grillige oostkust is de kust van de vele vissersdorpjes, van de stranden, van de whisky destilleerderijen en van de steden gebouwd in somber graniet. De kust ook die de littekens draagt van de enorme offshore industrie. Schotland heeft zich immers financieel aan Engeland ontworsteld door de rijke olievoorraad voor de kust.
Er is een groot contrast met de ruige, ongerepte westkust. Een kust met ontelbare eilanden en schiereilanden, groot en klein. Een kust waarvan de bewoners hoofdzakelijk bestaan van het toerisme, de visvangst, en wat veeteelt. Ook het land van schilders en fotografen. Schuiven we dan door naar het magische noorden, dan schieten ons eigenlijk woorden tekort. Want hoe zeg je nu dat een ruig landschap eruit ziet alsof het nog maar net is afgekoeld na een verse lavastroom? Of dat het licht transparant lijkt op een zonnige zomerochtend? Dat de meeuwen brutaal zijn en de papegaaiduikers pijlsnel? Dat de schapen wollig door een desolaat gebied zwalken en dat het water slappe-koffie-bruin door de beken gutst? Geef toe! Het is onbegonnen werk. U moet het gewoon zelf gaan bekijken!

Vaak wordt er ons gevraagd wat het beste jaargetijde is om Schotland te gaan ontdekken. Het antwoord is steevast: " ik weet het niet!" Het is zo afhankelijk van uw interesses. Tuinfanaten kunnen het beste in het voorjaar naar de warme westkust van Schotland gaan en zich daar verbazen over de rijke groei en bloei van de weelderige tuinen. In Noord Schotland vinden we zelfs subtropische tuinen die door mensen van over de hele wereld bezocht worden omwille van hun overdadige schoonheid.
De sneeuwtoerist die niet naar de overdadige luxe van de après-ski voorzieningen in Oostenrijk of Frankrijk op zoek is, gaat in de ruige Cairngorms ook zeker aan zijn trekken komen. Cottage Centre heeft verschillende comfortabele vakantiewoningen op korte afstand van goede skipistes.

Smulpapen kunnen het hele jaar terecht in de vele prima restaurants waar rijkelijk gebruik wordt gemaakt van de lokale producten. Vis, kreeft en oesters langs de kust, prachtig smakelijk vlees en heerlijk rijke zuivel van het befaamde Schotse vee en fruit en verse groenten vanuit de warme tuinen in het binnenland. De mooiste taarten, de lekkerste scones en de prachtigste cakes staan te lonken in de etalages. En natuurlijk kan men niet naar huis gaan zonder op zijn minst één keer de beruchte Haggis gegeten te hebben. Het befaamde gerecht dat lijkt op een enorm gezwollen worst en dat met veel tam-tam geserveerd wordt. Het moet gezegd: niet iedereen is lid van de Haggis Fanclub. Maar probéren moet je het, desnoods met een overdosis whisky in een fonkelend kristallen glas.
En nu we het daar toch over hebben, De liefhebbers vinden het hele jaar door overal vocht van hun gading. Op de meest onverwachte plekken lokken de likkende turfvuren van de oergezellige pubs u naar binnen om de kelen te smeren. Tijdens de lunchperiodes kun je daar vaak ook prima eten!


Reizen en vervoer naar en in Schotland

U kunt Schotland goed met eigen vervoer aandoen. U kunt met de boot vanaf IJmuiden naar Newcastle varen waarbij u één nacht op de boot verblijft. Vanuit Rotterdam/Europoort of Zeebrugge vaart u in een nacht naar Hull. Vanuit Schotland zijn diverse mogelijkheden om per veerboot naar de kleinere eilanden te varen.

Er zijn voldoende rechtstreekse vluchten op Edinburgh of Glasgow. U kunt op het vliegveld een huurauto nemen zodat u in Schotland vrij bent waar u heen wilt.

Het is ook mogelijk met de bus of trein door Schotland te reizen, echter is het netwerken van treinen nogal klein.


Activiteiten in Schotland

In Schotland komt de actieve natuurliefhebber goed aan zijn trekken. Er zijn in heel het land meer dan genoeg wandelroutes en fietsroutes. Er zijn veel kastelen en tuinen te bezoeken. De golfer kan van het vroege voorjaar tot de late herfst overal een prima partij golf spelen op een van de vele gerenommeerde golfcourses. Schotland is immers de bakermat (of is het nou toch Ierland?) van deze edele sport.

Sportvissers en duikers trekken zich van nature al niets van de weersomstandigheden aan dus voor hen is het overbodige informatie om nog maar eens te melden dat ze ten alle tijden kunnen vissen op meren en rivieren, aan stranden en op zee.