Op vakantie naar Wales sfeerimpressie

Laten we er maar meteen mee in huis vallen: Wales is moeilijk te beschrijven! Het heeft zo'n diversiteit aan landschappen en culturen dat je niet goed weet waar te beginnen. Het is wel te verdelen in 4 belangrijke regio's. En ieder hebben ze een eigen gezicht. Laten we het er maar op wagen.

Brecon Beacons & Black Mountains

Brecon Beacons National Park We beginnen met het zuiden. Het is het gebied van de Brecon Beacons en de Black Mountains. Een natuurpark vol prachtig glooiende heuvels, brede rivieren en snelstromende beken. In de groene plooien van dit prachtig gevarieerd tapijt liggen piepkleine dorpjes waar 's morgens de bevolking wegtrekt naar school en kantoor en je de rest van de dag de hanen hoort kraaien in de bloemvolle tuinen. Waar de schaduw van de kiekendief over de met schapen bespikkelde weiden glijdt. Hij is op zoek naar aas. Misschien achtergelaten door een vos, of een onverwachte snack in de vorm van die ene muis die zo nodig het smalle laantje moet overschieten. Door de heuvels hoor je het verre geronk van de landbouwmachines op de kleine velden of in de uitgestrekte bossen. De melktruck die zijn ronde doet bij de vele boeren. Of de schoolbus die de jeugd weer thuisbrengt. Het kleppen van een kerkklok, het geruis van de beek onder het oeroude bruggetje. Kortom: een landelijke rust waar je weer reserves kunt opdoen. Waar je weer oog krijgt voor de doodgewone dingen in het leven.

En vervelen hoef je je hier ook al niet. Het is een land voor bergwandelaars, vissers en ruiters. Voor fietsers, schilders en fotografen. Voor para-gliders, kajakkers, lekkerbekken, grotverkenners en natnekken. De keuken is overdadig en heeft een lichte neiging naar ' zware kost'! Het heerlijke lamsvlees smelt op je tong en de zojuist door uzelf gevangen forellen sissen op de barbecue. Dit heerlijke gebied ligt ook niet ver van de prachtige stranden van het Gower schiereiland. Een wereldje op zich met uitgestrekte stranden en schilderachtige dorpjes. En weet u wat het bijzondere voordeel is van dit gebied? Velen zullen het niet geloven, maar je bent er eigenlijk zo!

North Beach, Tenby

Pembrokeshire

We gaan naar het westen en komen in het zuid westelijk kustgebied, Pembrokeshire. Om kort te zijn: een heerlijke 'piratenkust' met diepe grotten, verborgen rotsstrandjes, prachtige brede zandstranden en een lieflijk achterland in de ware zin van het woord. Een mooi golvend landschap met prachtige panorama's en een heldere lucht waar schilders zo dol op zijn. Er zijn talloze schilderachtige vissersplaatjes met heerlijke pubs, leuke winkeltjes, intieme strandjes en een heerlijke sfeer. In het tussen de heuvels verborgen plaatsje Sint Davids vindt u zelfs een heuse kathedraal. Heel laag gelegen, zodat de Vikingen het maar niet vanaf zee zouden zien! Hier is de keuken uiteraard gericht naar de zee. Krab en kreeft, zeevis en zoetwatervis staat op ieder menu. En probeer er maar eens een bakker voorbij te lopen. Over lopen gesproken: langs heel de kust loopt een uitmuntend wandelpad, de Pembrokeshire Coastal Pathway. Het is maar dat u weet dat u uw wandelschoenen moet meenemen.

Noordelijk Wales - Snowdonia

Bala Lake and the Aran Hills in Snowdonia National Park Het noorden van Wales heeft heuse bergen. Het is een wat grimmiger landschap, vooral dramatisch mooi en afwisselend bij de berg Snowdon, de hoogste berg van Snowdonia. Rondom Snowdonia liggen de plaatsen Conwy, Harlech en Caernarvon met hun robuuste kastelen. Ga ze eens bezoeken en maak kennis met het roerige verleden van het voormalige graafschap Wales. Ook hier, in het noorden, is er voor iedereen wat wils. Zowel aan zee als aan de vele grote meren en in de snelstromende rivieren kan men prima vissen. Wandelen en paardrijden kan ook praktisch overal. Met een stoomtreintje kunt u verschillende tochtjes de bergen in maken. Op de meren kan men bovendien prima zeilen.
Noord Wales is toeristischer dan het zuiden. Er zijn meer grote hotels en echte badplaatsen. Hoogstwaarschijnlijk omdat het voor de mensen uit Liverpool en omstreken slechts een korte afstand rijden is.

Castle, Caerphilly

Midden Wales

En dan het midden van Wales. Een prachtig, rustig gebied. Haast geen toeristen en voor hen ook weinig voorzieningen. Toch is een bezoek aan het stadje Welshpool of aan Powys Castle een prima keuze. Dit is het gebied waar je, door de landelijke omgeving, totaal tot rust komt. Geen gejakker of herrie. Rust! Eindelijk, rust! Vakantie!


Reizen en vervoer naar en in Wales

U kunt Wales makkelijk met eigen vervoer aandoen. Vanaf Dover ben je in het zuiden van Wales, afhankelijk van het verkeer en weersomstandigheden, in ca. 5 uur rijden. U kunt er voor kiezen met de Eurotunnel vanaf Calais & Folkestone te gaan of met een van de ferry-overtochten vanuit Calais naar Dover.

Zelfs een lang weekend behoort tot de mogelijkheden. Vanaf Bristol Airport (vluchten vanaf Schiphol) is het amper 1 uur rijden! U kunt op het vliegveld een huurauto nemen zodat u in Wales vrij bent waar u heen wilt.

De afstanden in Wales zijn goed te bereizen. Van noord naar zuid, in een rechte lijn, is de afstand maar 290km lang. U kunt in 5 uur van het noorden naar het zuiden reizen, waarbij u dan de bergen omzeilt.

Het is ook mogelijk met de bus door Wales te reizen of met de trein over een van de stoom- en smalspoor spoorwegen.

Activiteiten in Wales

Wales is een land waar genoeg te doen is, met name in de natuur en er zijn 3 Nationale Parken. U kunt in heel Wales goed wandelen, tuinen bezichtigen of met een stoomtreintje tochtjes door de bergen maken. Zowel in de bergen als langs de kust. Langs heel de kust loopt een uitmuntend wandelpad, de Pembrokeshire Coastal Pathway.

U kunt er ook goed vissen, fietsen, golfen, klimmen of paardrijden. Voor schilders en fotografen is het landschap prachtig vast te leggen. Op de meren kan men bovendien prima zeilen.