Films en series

Het is niet gek dat veel scriptschrijvers en filmmakers uitkomen in Groot-Brittannië en Ierland om hun films en series op te nemen.

Een divers landschap, dramatische kustlijn, pittoreske dorpjes en interessante steden. Het is niet alleen meer 007 en Harry Potter, maar sinds de komst van Netflix zijn er ook veel series (opnieuw) verschenen. Hele winters kunnen we er thuis naar kijken, maar ga ook eens in het land zelf op zoek naar de plekken van de opnames en zie waarom de filmmakers voor deze locaties hebben gekozen.

Drama en liefde - Zuidwest Engeland

In het subtropische zuidwesten van Engeland zijn ontzettend veel interessante locaties om te filmen. Zo zijn er de historische tinmijnen in Cornwall die de basis vormen voor de serie Poldark. Aan de kust in West Bay Dorset is Broadchurch opgenomen. De beproevingen van Doc Martin spelen zich veelal af in Port Isaac Cornwall. Jane Austen’s Persuasion werd grotendeels gefilmd in Bath, waar ook de serie Bridgerton neerstreek voor de opnames, en de kust van Dorset. Voor de heerlijke film Sense and Sensibility moeten we naar Bideford.

Spanning en historie - Zuid Engeland

Om filmlocaties te bezoeken hoeven we niet eens heel ver te gaan. Aangekomen met de ferry in het zuidoosten van Engeland gaan we naar de Chatham Historic Dockyard. Hier zijn opnames gedaan voor Call the Midwife (in de serie gebruikt als smalle straatjes in Londen), Sherlock Holmes en Mr. Selfridge. Een stukje voorbij Londen vinden we het statige Highclere Castle dat in de serie Downton Abbey centraal staat en net ten noordwesten van Londen zijn de Chiltern Hills waar Agatha Christie’s Poirot en Marple zijn opgenomen evenals Midsomer Murders.

De grote steden - Midden Engeland

In het midden van Engeland vinden we de prachtige stad Oxford. Uiteraard is ook deze stad gebruikt in diverse films en series waaronder Endeavour en Inspector Morse. Een stukje verderop is Broughton Castle dat in de film Shakespeare in Love gebruikt wordt. In een andere grote stad, Birmingham, vinden we de pub en het speelveld van de Peaky Blinders. En nog weer iets verder naar het noorden ligt het grote landhuis Haddon Hall dat gebruikt wordt in Pride & Prejudice en The Other Boleyn Girl.

Magie - Noord Engeland

De liefhebbers van Harry Potter moeten zeker naar het noorden van Engeland voor een bezoek aan Alnwick Castle. Hier zijn overigens ook scenes opgenomen van Mary, Queen of Scots. De langst lopende Britse serie Coronation Street is opgenomen in Manchester. Ook voor Pride & Prejudice komen we in Noord Engeland, namelijk het prachtige Lyme Park, een van de grootste landhuizen in Engeland.

Stoere mannen in Schotland

De ruige hooglanden worden in veel films en series gebruikt. Momenteel een heel populaire serie die grotendeels is opgenomen in de Highlands is Outlander. Ook voor King Arthur; Legend of the Sword werden de Highlands gebruikt (The Quiraing). De fantastisch mooie Glencoe wordt voor veel filmopnames gebruikt, waaronder Skyfall, Braveheart, Harry Potter en Highlander. Het is zelfs mogelijk het ‘ouderlijk huis’ van James Bond te kopen in Glencoe. Mocht kopen te ver gaan, rijd er in ieder geval eens langs.

Tijdreizen - Wales

Niet heel verbazingwekkend is in Wales de film King Arthur; Legend of the Sword opgenomen. Ze gebruikten diverse locaties in Snowdonia. Doctor Who heeft in de stad Cardiff gezorgd voor een nieuwe ‘boost’ voor het toerisme. Bijna alle scenes zijn in en rond deze stad opgenomen. Ook Sherlock ging voor opnames naar deze stad. In Wales hebben we ook het bijzondere Portmeirion. Een privé-beheerd dorp in Mediterrane stijl. De filmmakers van The Prisoner hebben hier grotendeels hun film opgenomen.

Wereldberoemde films en series - (Noord) Ierland

In Noord Ierland komen veel toeristen die fan zijn van Game of Thrones. Hier zijn meerdere plaatsen gebruikt voor de opnames, waaronder Ballintoy Harbour, Downhill Strand en de Dark Hedges of Armoy. Als fan van Braveheart kan je een bezoek brengen aan Trim Castle in Ierland. De Cliffs of Moher zijn een spektakel waar ook scenes van Harry Potter zijn gefilmd en ga naar Skellig Michael voor Star Wars