Tuinen en statige landhuizen

Verspreid over heel Groot-Brittannië liggen de prachtigste landhuizen en tuinen. Veel statige landhuizen en kastelen hebben bijzondere tuinen met perfect gemaaide gazons, kleurrijke borders vol bloemen en zeldzame planten.

U kunt er uren rondstruinen of ga rustig tegen een boom zittend een boek lezen. Breng een bezoek aan een botanische tuin of tuin met beeldhouwkunst en bezoek de tuinen ook eens in verschillende jaargetijden, u zult zien dat ze u blijven verrassen. Veel tuinen behoren tot de National Trust, dus als u deze wenst te gaan bezoeken, bestel dan bij ons alvast uw bezoekerspas.

De tuin van Engeland - Kent

Kent wordt niet voor niets ‘de tuin van Engeland’ genoemd. De meeste tuinen zijn gelegen bij de statigste landhuizen en kastelen en het is de ideale plek om bekend te worden met de Engelse tuinen. Bezoek de beroemde Sissinghurst Castle Garden met prachtige rozentuin of Walmer Castle & Gardens. Ook mogen Great Dixter House & Garden, Leeds Castle, Penshurst Place and Gardens en Hever Castle niet ontbreken.

Flora en Fauna - Sussex en Surrey

Vanuit Kent reis je zo door Sussex en Surrey verder voor nog meer mooie tuinen en landhuizen. Dwaal rond door een van de grootste plantencollecties ter wereld en zie zeldzame planten en de prachtigste bloemen. Ga naar Sheffield Park & Garden en bezoek de RHS Garden Wisley. Bezoek ook The Savill Garden met naast de flora en fauna ook fijne picknickplaatsen. En vergeet ook zeker Arundel Castle, Claremont Landscape Garden en Guildford Castle niet.

Tropische tuinen - Cornwall

In Cornwall ligt het beroemde Eden Project, een uitje voor de hele familie. In twee futuristische kassen zijn twee verschillende klimaten gereconstrueerd en er zijn buiten volop planten, een tentoonstelling, film, workshops en de langste tokkelbaan van Engeland. Maar vergeet in Cornwall ook niet een bezoek te brengen aan Trebah, The lost gardens of Heligan, het doolhof van Glendurgan Garden en iets verder reis je naar Tresco Abbey Gardens op een van de Scilly eilanden. Of bezoek een bijzondere sculpturentuin in St. Ives.

Kindvriendelijke tuinen in noord Engeland – Yorkshire / Northumberland

In het noorden van Engeland zijn veel prachtige tuinen te bezoeken. Bezoek bijvoorbeeld Helmsley Walled garden, waar een film is opgenomen (the Secret Garden). De tuin ligt naast de ruïne van Helmsley Castle en is bekend vanwege de eetbare bloemen. Of ga naar Beningbrough Hall, Gallery & Garden en voeg ook Scampston Walled Garden toe aan je lijst evenals The Alnwick Garden, Belsay, RHS Garden Harlow Carr, Harewood House, Brodsworth Hall & Gardens, Newby Hall & Gardens en Sewerby Hall & Gardens waar zelfs een kleine dierentuin is, leuk voor de kinderen.

Bijzondere sculpturen - Wales

Wales wordt niet direct genoemd in combinatie met tuinen of statige landhuizen, maar deze zijn zeker wel aanwezig. Allereerst is er in het noorden de niet te missen Bodnant Garden, in welk jaargetijde u ook reist. Prachtige tuinen waar je een hele dag kunt ronddwalen. Bezoek ook zeker Aberglasney Gardens, Powis Castle & Garden en het kleinere verborgen pareltje Plas Cadnant. Voor iets totaal anders kunt u een bezoek brengen aan de bijzondere sculpturen in de tuinen van Sculptureheaven.

Abdijen en Japanse tuinen - Ierland

Door het milde klimaat en de vruchtbare aarde is Ierland een paradijs voor planten en dus plantenliefhebbers. Er zijn strakke stadstuinen, wilde tuinen, subtropische tuinen en zelfs Japanse tuinen, voor ieder een tuin en elk met een eigen verhaal. Afhankelijk waar u in Ierland verblijft, brengt u een bezoek aan de botanische tuinen in Dublin of Belfast, Mount Stewart Gardens, Powercourt Estate and Gardens, Mount Usher Gardens, Wells House and Gardens, Garnish Island of het prachtig gelegen Kylemore Abbey.

Terug in de tijd - Schotland

In de ruige natuur van Schotland zijn werkelijk pareltjes van tuinen te vinden. Nieuwer aangelegde tuinen en tuinen die al honderden jaren bestaan en waar de adel van destijds al genoot van al het groen. Om met die laatste ervaring te starten, bezoekt u het sprookjesachtige kasteel met de daarbij passende tuinen van Inveraray Castle. Maar bezoek ook Dunninald Castle & Gardens, Scone Palace, Culzean Castle, Johnston Gardens, Cawdor Castle, Dunrobin Castle, Gordon Castle and walled garden en Dawyck Botanic Garden.