Legenden en mythen

Legenden en mythen…. Groot-Brittannië en Ierland zijn hiervan doordrenkt en in ieder land en gebied weer op zijn eigen wijze.

De dichtbegroeide bossen, imposante kastelen en ruïnes, verlaten valleien en ruige kusten zorgen ervoor dat je je helemaal in de verhalen kunt inleven. Denk aan een sluier van wolken boven een meer, of een kasteel in de schermering. Zie je ze al….? de geesten en mystieke wezens? Kijk maar goed, luister en ervaar het zelf.

Verhalenvertellers in Ierland

In elke pub in Ierland kan iemand je wel een verhaal vertellen, Ierse mythen. Veel verhalen zullen dan gaan over de kleine ondeugende mannetjes aan het einde van de regenboog – de leprechauns. Maar ook komen er verhalen over feeën, tovenaars, zeemeerminnen en reuzen. Met een beetje fantasie kun je al deze wezens tegenkomen op je vakantie in Ierland. Beroemd in Noord- Ierland is de Giant’s Causeway. Maar andere plekken in Ierland met bijzondere verhalen zijn Tory Island, Knocknarea, Loop Head, Uisneach, Hill of Tara en het strand van Glenbeigh.

Mythen in Schotland

De beroemdste inwoonster (of is het een hij?) van Schotland is niet beroemd om haar of zijn aanwezigheid. Nee, Nessie zit het liefst verstopt in het troebele water van Loch Ness. Toch betrap je jezelf erop dat je gaat zoeken naar een glimps van het dier als je aan de over van Loch Ness staat. Als je zoekt naar andere natuurwonderen met een legende, ga dan naar ‘the old man of Storr’ op Skye of bezoek een van de stenencirkels van Schotland. Ook in Mary King’s Close voel je de geesten van het verleden.

Heldhaftige legendes in Wales

Waarheid en fictie zijn nauw verweven in Wales. Het land met de draak op de vlag en de hoogste dichtheid van kastelen ter wereld. Een van de bekendste legendes uit Wales is natuurlijk koning Arthur. Maar ook de legende van Devil’s Bridge is interessant, evenals de legende van Gelert – de hond in deze legende heeft zelfs een eigen graf gekregen in Beddgelert dat je kunt bezoeken. Bezoek ook in Wales een van de mystieke stenencirkels of ga naar Tintern Abbey waar naar verluidt de duivel preekte voor de monniken.

Leren vliegen in Engeland

De in Wales zo bekende legende van King Arthur is ook in Engeland beroemd. Hier vind je namelijk de geboorteplaats van Koning Arthur, evenals de grot van tovenaar Merlijn. Ga hiervoor naar Tintagel Castle. Een ander kasteel om te bezoeken is Alnwick Castle waar je net als Harry Potter ‘bezemtraining’ kunt volgen, leuk voor de kinderen. Wie durft, bezoekt York voor een ‘ghost-tour’. Het is de stad met de meeste spoken in Europa! En uiteraard kan een bezoek aan het 5000 jaar oude Stonehenge niet ontbreken. Nog steeds weet niemand hoe en waarom de staande stenen hier zijn neergezet.